Excite

Wettelijk verplicht: ziektekostenverzekering

Wanneer je ziek bent en een of meer ingrijpende behandelingen nodig hebt, kunnen de kosten hiervan al snel oplopen tot astronomische bedragen: nota's van duizenden of zelfs tienduizenden euro's zijn, zeker in het geval van een ziekenhuisopname, geen uitzondering! Gelukkig hoef je deze kosten niet zelf te dragen; deze worden betaald door je ziektekostenverzekering.

Achtergrondgedachte ziektekostenverzekering

In Nederland, maar ook in vele andere landen, is het afsluiten van een ziektekostenverzekering verplicht. Op deze manier worden mensen beschermd tegen zichzelf: veel mensen zien verzekeringen immers als een onnodige kostenpost, totdat er eens iets gebeurd en een verzekering maar al te welkom was geweest! Ga maar na: zelfs een "eenvoudige" aandoening, zoals een gebroken been, kan al gauw een euro of 20.000 kosten. Voor de gewone man of vrouw zijn dergelijke bedragen niet bepaald eenvoudig op te hoesten. Toch kunnen de meeste ziektes en gebreken niet onbehandeld blijven. Vandaar dat de wetgever een verzekeringsplicht in het leven heeft geroepen.

De keerzijde van de medaille

Verplicht verzekerd zijn is niet alleen maar kommer en kwel, ook al zullen mensen die vrijwel nooit ziek zijn (en dus hun verzekering niet of nauwelijks aanspreken) hier wellicht anders over denken. De verplichte verzekering kent ook een keerzijde: een acceptatieplicht voor de verzekeringsmaatschappij. Omdat iedereen een ziektekostenverzekering moet (kunnen) afsluiten, is iedere verzekeringsmaatschappij verplicht om alle aanvragen om een basispakket te honoreren. Op deze manier kunnen ook mensen met een behoorlijke medische geschiedenis een fatsoenlijke verzekering afsluiten.

Kosten van een ziektekostenverzekering

Een ziektekostenverzekering is niet goedkoop: bedragen van 100 euro of meer per maand zijn eerder regel dan uitzondering. Het kan dan ook lonend zijn om niet de eerste de beste verzekering af te sluiten en in plaats daarvan diverse pakketten en prijzen te vergelijken.

Basisverzekering of uitgebreide dekking?

De ene ziektekostenverzekering is de andere niet, hoewel de basispakketten vaak niet veel van elkaar verschillen. Alleen de basisverzekering is wettelijk verplicht; of je daarnaast een aanvullende verzekering wilt, is dus je eigen vrije keus. Wanneer je relatief gezond bent en je eventuele kosten die niet vergoed worden, kan dragen, kan je in veel gevallen volstaan met het basispakket.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020