Excite

Ziekteverzekering in Nederland: wat is het?

Een ziekteverzekering in Nederland kan binnen elk huishouden onder de vaste lasten geschaard worden: het is namelijk verplicht om er een af te sluiten. De ziekteverzekering vergoed de kosten van een medische behandeling, afhankelijk van de dekking die je hebt. Gedekte kosten kunnen onder meer bestaan uit medicijnen, hulpmiddelen, behandelingen, een verblijf in het ziekenhuis, speciale voorzieningen of soms zelfs loonderving. Het maakt deel uit van het sociale verzekeringsstelsel, waarbij iedereen betaalt, zodat de mensen die het nodig hebben er op een betaalbare manier gebruik van kunnen maken.

Verplichte verzekering als bescherming

Veel mensen vinden de zorgverzekering in Nederland niet prettig: de verplichting om elke maand een flink bedrag te betalen, terwijl je misschien nooit ziek bent, kan onredelijk lijken. De overheid ziet het echter anders en vindt de verplichting een beschermingsmaatregel. Veel mensen zullen zich waarschijnlijk pas verzekeren als er echt iets aan de hand is. Dat betekent dat een onverwacht ongelukje als een gebroken been een rekening van duizenden euro's op kan leveren, die de patiënt zelf moet betalen. Daarnaast kunnen de premies alleen betaalbaar blijven als er ook premies betaald worden door mensen die zelden kosten maken.

Acceptatieplicht

Aan de andere kant staat hier wel een acceptatieplicht tegenover: Nederlandse zorgverzekeraars zijn verplicht om elke verzekerde te accepteren voor tenminste het basispakket. Als je dus een slechtere gezondheid hebt, dan kun je ook een beroep doen op een verzekering, terwijl je in andere gevallen misschien buiten de 'selectie' van de zorgverzekeraar zou vallen en aangewezen zou zijn op een ontzettend dure verzekering.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021