Excite

Zo bereken je je maximale hypotheek

Het lijkt soms misschien wel anders, maar er zijn echt grenzen gesteld aan de hoogte van de hypotheek die je mag hebben. Over het algemeen wordt er uitgegaan van ongeveer 4,5 keer je bruto jaarsalaris als maximale hypotheek. Dat betekent dat je, als je bruto €15.000 verdient, je €67.500 kunt lenen. Er zijn echter ook uitzonderingen op deze regel.

Allereerst wordt de maximale hypotheek niet bepaald door een wet of door jou, maar door de bank. Die leent jou het geld en wil zeker weten dat het ook terug komt. Als de bank denkt dat jij – bijvoorbeeld vanwege geldproblemen in het verleden – niet kredietwaardig bent, dan is de kans groot dat ze je geen geld willen lenen. Of wel wat, maar niet het maximale hypotheekbedrag. Als je een werkende partner hebt, dan kunnen jullie kijken of jullie samen aan een hoger bedrag komen, zodat jullie wel jullie droomwoning kunnen kopen.

Het maximale hypotheekbedrag wil door de bank nog wel eens omhoog geschroefd worden op het moment dat je zelf ook eigen geld in het huis steekt. Sommige banken doen daar niets mee, maar andere banken zijn bereid om je bijvoorbeeld het dubbele van het bedrag dat je er zelf in steekt extra te lenen. Vooraf sparen voor een eigen huis heeft dus wel degelijk zin.

Natuurlijk hoef je niet per se te kiezen voor een maximale hypotheek. Als je veel minder nodig hebt voor je droomhuis, dan is dat alleen maar mooi. Je houdt in de maand meer over én je schuldenlast is direct een stuk lager. Bovendien betaal je ook geen rente over wat je niet leent en dat scheelt ook heel veel!

Afbeelding: Flickr account woodleywonderworks

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020