Excite

Zo maak je van sparen een sport

Het is fijn om wat geld achter de hand te hebben. Niet alleen om dingen te kopen die je leuk vindt, maar ook om onverwachte tegenslagen op te vangen. Je wilt immers niet in de schulden komen, toch? Maar hoe zorg je nu dat je een mooi zakcentje achteruit zet, ook als je niet zo'n hoog inkomen hebt? Deze tips helpen je!

Pay Yourself First

Spaar niet van wat je over hebt, maar van wat je over zou moeten hebben. Maak aan het begin van je (financiële) maand een budget en kijk hoeveel ruimte je hebt om te sparen. Maak dat bedrag vervolgens direct over naar je spaarrekening. Dan lijkt het of het er nooit geweest is en is de drempel om het eventueel weer terug te boeken meteen een stuk hoger.

Denk na over waar je je geld aan uitgeeft

Voor veel 'stomme' dingen werk je hard. Als je bijvoorbeeld met enige regelmaat geen zin hebt om te koken en een pizza bestelt, dan kun je per maand makkelijk tientallen euro's kwijt zijn. Opgeteld betekent dat misschien wel dat je een dag in de maand voor niets aan het werk bent. Bovendien is kant-en-klaar eten vaak nog ongezond ook, dus je moet niet alleen hard werken om het te betalen, maar ook om het weer uit je lijf te krijgen! Reken eens om hoe lang je moet werken voor iets dat je wilt kopen en bekijk dan nog eens of dit je het waard is. Dat bespaart veel geld!

Blijf jezelf motiveren

Sparen om het sparen kan lastig vol te houden zijn. Wat heb je immers aan geld, als je er niets mee doet? Blijf jezelf daarom motiveren. Stel doelen en stel ook beloningen in het vooruitzicht. Dit hoeven geen grote dingen te zijn, maar het moeten wel momentjes zijn waarbij je stilstaat bij wat je inmiddels bereikt heb. Beloon jezelf bijvoorbeeld eens met een bioscoopuitje, of een andere leuke ervaring.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021