Excite

Zorgverzekering 2015 - Kun jij besparen op je basispakket?

In december is de laatste kans om over te stappen op een andere zorgverzekering in 2015. Het lijkt nog ver weg, maar verzekeraars starten binnenkort hun eerste campagnes om iedereen te overtuigen bij hen het basispakket voor de zorgkostenverzekering af te sluiten. Wat wordt volgend jaar voor jou belangrijk? En hoe kun je besparen op je basispakket?

Wat is het basispakket?

De belangrijkste vergoedingen van de zorgverzekering worden door de overheid bepaald. Deze zitten in het zogenaamde basispakket. Je kunt daarbij denken aan een prothese of tandartskosten bij kinderen onder de 18 jaar. De overheid vindt deze medische zorg een basisvoorziening moet zijn voor alle Nederlanders. Het grote voordeel van het basispakket is dat je niet bang hoeft te zijn dat je de belangrijkste medische kosten niet kunt betalen. Nadeel is dat iedereen verplicht is om het basispakket af te nemen; ook als je niet verzekerd wilt zijn voor bijvoorbeeld kraamzorg.

Besparen op je zorgverzekering

Per zorgverzekeraar verschilt de premie voor het basispakket, ondanks dat ze dezelfde vergoedingen bieden. Dat komt omdat sommige verzekeraars ervoor kiezen om prijsafspraken te maken met bepaalde ziekenhuizen of apotheken. Zo kunnen ze de kostprijs drukken, maar worden klanten wel beperkt in de keuze van zorgaanbieder. Lees dus goed de voorwaarden om te voorkomen dat jij binnenkort ongewild moet wisselen van ziekenhuis en/of behandelend arts.

Eigen risico

Een andere manier om geld te besparen op je basispakket, is door het eigen risico te verhogen. Onderdeel van de overheidgestuurde basisvergoeding van zorgkosten in het basispakket is het verplichte eigen risico. Dit is een vastgesteld bedrag dat je zelf moet betalen, voordat de zorgkosten worden vergoed. Per type kosten kan het verschillen welk aandeel van het bedrag betaald moet worden. Sommige verzekeraars geven je de mogelijkheid om het vastgestelde bedrag eigen risico te verhogen, waardoor je maandlasten omlaag gaan. Het is perfect voor mensen die jaar in jaar uit weinig tot geen zorgkosten hebben. Groot nadeel is natuurlijk het grotere financiële risico dat je loopt.

De eerste premies voor de zorgverzekering van 2015 worden verwacht in oktober of november. Tot die tijd is het nog niet bekend wat de verzekering gaat kosten en hoe hoog het eigen risico gaat zijn voor 2015.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021